چه کسانی کاندایدی مناسب ماموگرافی هستند؟
بر اساس تحقیقات، سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانها در میان بانوان است. به همین دلیل توصیه میشود در بانوان بالای چهل سال هر سال یک نوبت آزمایش دورهای ماموگرافی برای تشخیص تومور در سینهها انجام شود. تشخیص زود هنگام سرطان سینه با ماموگرافی و انجام راهکارهای درمانی مؤثر نقش مهمی در بهبودی و از بین بردن تومورهای پستان دارد. در صورت بروز علائمی مانند توده قابل لمس، ضخیم شدن پوست یا سوزش پوستی، ترشحات یا برداشتن نوک پستان، زخم فرساینده نوک پستان یا درد پستان، خانمهایی با سن بالاتر از 30 سال، باید در معرض ماموگرافی تشخیصی قرار گیرند. ماموگرافی روشی برای آزمایش و بررسی بافت پستان است.
ماموگرافی در واقع استفاده از پرتوهای خفیف اشعه ایکس به منظور آزمایش بافت سینه است. این آزمایش به منظور شناسایی و تشخیص بیماریهای پستان در زنانی انجام میشود که با ناهنجاریهایی از قبیل وجود درد پستان و فرو رفتگی نوک پستان مواجه شدهاند. البته این آزمایش به صورت دورهای به منظور پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه در زنان سالم بالای 40 الی 45 سال نیز انجام میشود. این آزمایش کمک میکند تومورهای احتمالی سرطانی و یا بی خطر، همچنین کیستهای بافت پستان پیش از اینکه قابل لمس و معاینه توسط پزشک، تشخیص داده شوند.
دلایل انجام ماموگرافی
ماموگرافی تصویربرداری اشعه ایکس از پستان است که برای تشخیص تومورها یا سایر ناهنجاریها طراحی شده است. از این روش میتوان به منظور غربالگری یا تشخیص در ارزیابی توده پستان استفاده کرد. پزشک شما ممکن است به دلایل زیر ماموگرافی را توصیه کند:
- تشخیص توده در پستان که با معاینه پزشک میتواند متوجه آن شود.
- پیگیری یک ماموگرافی غیر طبیعی قبلی
- پیگیری پیشرفت تودهها یا بینظمیها
مزایای ماموگرافی
- عکس برداری از پستان ، خطر مرگ ناشی از سرطان پستان را کاهش میدهد. انجام این تست برای تشخیص انواع سرطان پستان از جمله سرطان مجاری و لبولار مهاجم بسیار مفید است.
- این عکسبرداری توانایی پزشک در تشخیص تومورهای کوچک را بهبود میبخشد. زمانی که تودههای سرطانی کوچک باشند، بیماران گزینههای درمانی بیشتری خواهند داشت.
- استفاده از ماموگرافی غربالگری تشخیص رشد کوچک غیر طبیعی بافت محدود شده به مجاری شیری در پستان را افزایش میدهد.
- پس از انجام معاینه با اشعه ایکس اثری از آن در بدن بیمار باقی نمیماند.
- عکسبرداری با اشعه ایکس معمولاً هیچ عارضه جانبی ایجاد نمیکند.
ماموگرافی یا گرافی دیجیتال پستان، روشی برای آزمایش و بررسی بافت پستان است که در رادیولوژِی مرکزی اصفهان انجام میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
انواع ماموگرافی
- ماموگرافی غربالگری: از ماموگرافی غربالگری برای تشخیص تغییرات پستان در زنانی استفاده میشود که هیچ علائم و نشانهای نداشته یا ناهنجاریهای جدیدی در پستان خود مشاهده نمیکند. هدف از انجام این تست تشخیص سرطان قبل از مشاهده علائم بالینی است. این تست معمولاً شامل دو عکس است و میتواند توموری را تشخیص دهد که قابل احساس نیست.
- ماموگرافی تشخیصی: از این روش برای بررسی تغییرات مشکوک پستان مانند تودههای جدید پستان، درد پستان، ظاهر غیر معمول پوست، ضخیم شدن نوک پستان و ترشحات از آن استفاده میشود. علاوه بر این، از ماموگرافی تشخیصی برای ارزیابی ناهنجاریهای تشخیص داده شده در ماموگرافی غربالگری استفاده میشود. این روش یک ابزار اساسی است و بلافاصله پس از مشاهده تغییرات پستان، بدون در نظر گرفتن سن بیمار انجام میشود.
کاندیدای مناسب انجام ماموگرافی
انجام اشعه ایکس پستان برای افرادی که علائم و نشانههای سرطان پستان را دارند، به عنوان یک آزمایش تشخیصی بسیار ضروری به شمار میرود. این آزمایش برای افراد با علائم زیر از اهمیت بالایی برخوردار است:
- وجود توده در بافت پستان یا توده در زیر بغل
- ضخیم شدن یا تورم پستان
- گودی پوست پستان
- تغییر در اندازه یا شکل پستان
- احساس سنگینی در یکی از پستانها یا هر دو
- جمع شدگی نوک پستان
- ترشحات نوک پستان
- درد پستان
- قرمزی، پوسته پوسته شدن، جوش یا تحریک پستان یا نوک آن
- خارش پستانها
ماموگرافی برای مردان
توجه به این نکته مهم است که مردان نیز مانند زنان ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند. به همین دلیل انجام ماموگرافی برای آنها نیز توصیه میشود.
مطلب پیشنهادی : تفاوت سونوگرافی پستان و ماموگرافی
آمادگی جهت انجام ماموگرافی
- در صورت بارداری یا در صورتی که تصور میکنید احتمالاً باردار هستید، پزشک را مطلع کنید.
- هیچگونه تغییری در رژیم غذایی لازم نیست. داروهای خود را طبق معمول مصرف کنید.
- در روز آزمایش از پودر بدن، کرم، دئودورانت یا لوسیون روی سینه خود استفاده نکنید. ممکن است این مواد با اشعه X تداخل داشته باشند.
- در زمان انجام ماموگرافی از شما خواسته میشود که تمام لباسهای بالاتنه خود را در بیاورید و گان بپوشید.
- از شما خواسته میشود تمام جواهرات را دربیاورید.
نحوه انجام ماموگرافی
تکنسین یک پیراهن به شما خواهد داد. بسته به امکانات آزمایش، ممکن است در طی ماموگرافی بایستید و یا بنشینید. هر سینه بر روی صفحه پرتو ایکس مسطح قرار میگیرد. سپس کمپرسور پستان را به پایین فشار میدهد تا بافت را صاف کند. این عکس یک تصویر واضحتر از پستان را فراهم میکند. در طی این فرآیند، پزشک تصاویر را مرور خواهد کرد.
عوارض ماموگرافی زیر 40 سال
- همانند هر نوع عکس برداری اشعه ایکس، شما در معرض یک مقدار بسیار کمی از تابش در طول ماموگرافی قرار میگیرید. با این حال، خطر مواجهه با آن بسیار پایین است. بطور کلی پیشنهاد میگردد ماموگرافی در سن 40 سالگی یا بالاترانجام شود چون در سنین زیر 40 سال به خاطر متراکم بودن بافت سینه ممکن است تشخیص ضایعات در تصاویر ماموگرافی قابل انجام نباشد. همچنین ممکن است در این سنین سلولهای بافت سینه در مقابل اشعه ایکس حساسیت بیشتری داشته باشد و نیز ریسک ابتلا به سرطان سینه بر اثر ماموگرافی نیز بسیار نادر است اما میتوان گفت وجود دارد. با این حال در زنانی که احتمال سرطان سینه بیشتر است بنا به تشخیص پزشک متخصص باید ماموگرافی زودتر انجام شود.
- اگر بیمار یک زن باردار است و قبل از تاریخ زایمان، مستلزم داشتن یک ماموگرافی است، معمولاً در طول پروسه یک پیش بند سربی میپوشد.
سونوگرافی های تخصصی مردان از جمله اقداماتی است که در رادیولوژی مرکزی اصفهان با مدرن ترین دستگاه ها انجام میشود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
اقدامات ضروری برای آمادگی قبل از انجام ماموگرافی
تاریخ انتشار : 1400-08-18تاریخ بروز رسانی : 1403-03-22 -
ماموگرافی چیست؟
تاریخ انتشار : 1399-12-16تاریخ بروز رسانی : 1403-03-22 -
ماموگرافی چگونه انجام می شود ؟
تاریخ انتشار : 1396-04-24تاریخ بروز رسانی : 1403-03-22 -
چیزهایی که باید در مورد ماموگرافی بدانید
تاریخ انتشار : 1402-01-16تاریخ بروز رسانی : 1403-03-23 -
ماموگرافی چه کاربردهایی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-04-07تاریخ بروز رسانی : 1403-03-23
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .