ام آر آی سینه به چه دلیل انجام میشود؟
از ام آر ای سینه به منظور غربالگری زنان با ریسک بالای ابتلا به سرطان سینه به منظور ارزیابی وسعت درگیری سرطان یا ارزیابی ناهنجاریهایی که بر روی ماموگرافی مشخص شده است، استفاده میشود. ام آر آی پستان به عنوان یک ابزار کمکی در غربالگری سینه با ماموگرافی یا سونوگرافی به کار میرود. روش تصویربرداری MRI یک روش غیرتهاجمی و اغلب بدون درد بوده که به پزشک در تشخیص بیماری و انتخاب روش درمان مناسب کمک می کند.
تصویربرداری ام آر آی از یک میدان مغناطیسی امواج رادیویی و کامپیوتر برای خلق تصاویری با جزئیات کامل از یک ارگان بافت نرم استخوان و دیگر ساختارهای بدن استفاده میکند و تصویر حاصل را میتوان در مانیتور کامپیوتر مشاهده کرد. اسکن MRI از زوایای مختلف عکس گرفته و زوایای مختلف جلو، طرفین و از بالای سر نمایش داده می شود. جزئیات ریز و تصاویر دقیق MRI به پزشک اجازه میدهد تا برخی اعضا را بهتر بررسی نموده و قطعاً بیماریهایی که به وسیله سایر روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن به خوبی تشخیص داده نمی شوند با این روش به موقع تشخیص و اقدامات لازم را برای درمان صورت میگیرد.
به طور کلی تصویربرداری ام آر آی سینه اغلب در زنانی که دچار سرطان سینه شدهاند به کار میرود تا به وسیله آن بتوان سایز تومورهای سرطانی را مشخص کرد. ضمن اینکه ام آر آی سینه به تشخیص وجود سایر تومورها در همان سینه و سینه مقابل آن کمک شایانی میکند.
علل انجام ام آر آی سینه
1- غربالگری زنان دارای ریسک بالای ابتلا به سرطان سینه
زنانی که ریسک بالایی در ابتلا به سرطان سینه دارند اغلب دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه هستند. سابقه خانوادگی قوی در ابتلا به سرطان معمولاً مادر یا خواهر مبتلا به سرطان سینه زیر 50 سال تعریف میشود. این موضوع هچنین میتواند در مورد خالهها، عمهها یا دخترانشان نیز باشد. اقوامی که دچار سرطان تخمدان شدند نیز ریسک ابتلای به سرطان را در شما بالا میبرند.
2- ارزیابی ناهنجاریهایی که ارزیابی آنها در ماموگرام مشکل است.
گاهی اوقات ناهنجاریهایی بر روی ماموگرام دیده میشود که توسط ماموگرافی و سونوگرافی به تنهایی قابل تشخیص نیست. در این موارد استثنایی، ام ار آی میتواند به منظور تشخیص افتراقی با انجام بیوپسی یا بدون آن، به کار رود.
3- ارزیابی مناطق لمپکتومی (نواحی اطراف بافتهای برداشته شده تومورهای سرطانی)
در پیگیریهای بعد از درمان در ماموگرافی و سونوگرافی، محل اسکار(برش) جراحی و عود مجدد سرطان قابل تشخیص است. در صورتی که با ماموگرافی یا معاینات پزشکی در اسکار لمپکتومی تغییراتی مشاهده شد، ام آر آی میتواند به تعیین موتاسیون(جهش) طبیعی این تغییرات در اسکار یا عود مجدد سرطان کمک کند.
4- پیگیری موفقیت درمان با روشهای کمکی شیمی درمانی
در برخی بیماران درمان سرطان سینه ابتدا با شیمی درمانی و سپس به دنبال آن با جراحی صورت میپذیرد. به این شیوه درمانی، شیمی درمانی نئوادجووت یا کمکی (neoadjuvant) میگویند. در این بیماران، ام ار آی اغلب به منظور پیگیری میزان موفقیت شیمی درمانی و ارزیابی سایز تومور قبل از جراحی به کار میرود.
5- ارزیابی ایمپلنتهای سینه
با توجه به عدم استفاده از پرتوهای یونیزان در ام ار آی ، میتوان به راحتی تشخیص داد که ایمپلنتهای سیلیکونی سینه در داخل بافت دچار پارگی شدند یا نه.
مزایای ام آر آی سینه
معمولاً در ام آر آی اطلاعات بسیار مهمی دررابطه با بافت های درونی سینه فرد در اختیار پزشک قرار میگیرد. این اطلاعات میتوانند بسیار سودمندتر از تصاویر ضبط شده بهوسیله ماموگرافی سینه باشند. در زیر به برخی از مزایای ام آر آی پستان نسبت به مامو اشاره میکنیم:
- ام ار آی تصاویر با وضوح بالاتری را ایجاد میکند.
- میزان دقت و حساسیت ام آر آی سینه بنا بر تحقیقات بین 83 تا 4/98 درصد است. این در حالی است که میزان حساسیت در ماموگرافی معمولاً حدود 87 درصد است.
- در زنان با سینه متراکم میزان حساسیت و دقت ماموگرافی بسیار کاهش مییابد و میتواند تا نزدیک 64 درصد باشد که در ام آر آی سینه این کاهش بسیار کمتر است.
- معمولاً پزشک قبل از ام ار آی سینه تست ماموگرافی را توصیه میکند. در صورت مشاهده بافت های غیرمعمول انجام ام آر آی پستان برای تشخیص دقیقتر توصیه میشود.
آمادگی های قبل از انجام ام آر آی سینه
- نیاز به رژیم دارویی و غذایی خاصی نیست مگر در صورت دستور پزشک،Mri های همراه با تزریق ماده حاجب نیاز به چند ساعت ناشتایی دارند.
- در صورت احتمال بارداری، سابقه جراحی، هرگونه حساسیت و آلرژی، بیماری های کلیوی، تتو، ترس از بودن در فضاهای بسته حتما تکنسین تصویربرداری را مطلع کنید.
- لباس راحت پوشیده و اشیای فلزی ازجمله طلا و جواهرات جواهرات، ساعت، کارتهای اعتباری و سمعک، سنجاق و موارد فلزی مشابه که می توانند تصاویر MRI را مخدوش کنند را در منزل بگذارید.
- در اغلب مواقع ایمپلنت های فلزی که در بدن بیماران وجود دارند همانند مواردی که در جراحی ارتوپدی استفاده می شوند هیچ خطری در طول MRI ندارند و مشکلی برای ثبت تصویر ایجاد نمی کنند و انجام ام آر آی مجاز است به جز برخی کاشت حلزون، برخی ایمپلنت های مغزی که برای آنوریسم مغزی استفاده می شوند، برخی پیس میکر های قلبی به همین علت توصیه اکید می شود در صورت داشتن هر گونه ایمپلنت فلزی با پزشک و تکنسین تصویر برداری مشورت شود.
نحوه ام آر آی سینه
پس از وارد شدن به اتاق ام آر آی، از بیمار خواسته می شود که به صورت دمر روی تخت مخصوص دراز بکشد. وسیله ای (کویل) زیر سینه شما قرار داده می شود که دارای دو محفظه خالی جهت قرار گرفتن سینه های بیمار می باشد. بیمار می بایست سینه های خود را درون این دو محفظه قراردهد. عدم تکان خوردن بیماردر طول ام آر آی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل قبل از شروع کار باید وضعیت خوابیدن بیمار ثابت شود به طوری که احساس راحتی وآرامش داشته باشد. سپس ام آر آی شروع به تصویربرداری می کند. اگر درخواست پزشک با تزریق ماده حاجب باشد کارشناس در حین انجام MRI به داخل اتاق آمده واز رگ دست بیمار تزریق ماده حاجب را انجام خواهد داد.
تفسیر ام ار ای سینه
ام ار ای پستان طبیعی دارای ویژگی های زیر است:
- بافت پستان از نظر اندازه، شکل و نما طبیعی است.
- توده ی توپری یافت نمی شود.
- پروتز پستان سالم است.
- نشانه ای از التهاب یا عفونت وجود ندارد.
ام ار ای پستان غیر طبیعی دارای ویژگی های زیر است:
- توده ی توپر وجود دارد.
- نشانه های عفونت و یا التهاب وجود دارد.
- پروتز پستان پاره شده باشد.
- گره لنفاوی زیر پوستی به نظر طبیعی نیست.
عوارض ام آر آی سینه
خطرات احتمالی ام آر آی سینه بسیار کم هستند. در ام آر آی بر خلاف ماموگرافی از هیچگونه اشعهای استفاده نمیشود؛ بنابراین هیچگونه خطری برای شما نخواهد داشت. در برخی از موارد افراد دچار کلاستروفوبیا هستند و از مکانهای تنگ و بسته هراس دارند. این مورد میتواند عوارضی در هنگام تصویربرداری برای آنها ایجاد کند. معمولاً با مصرف داروی آرام بخش این مشکل هم حل خواهد شد. تاکنون هیچ تحقیقی ثابت نکرده است که انجام MRI میتواند برای جنین در رحم مادر ضرر داشته باشد.
بنابر احتیاط اگر باردار هستید معمولاً در سهماهه اول برای شما ام آر آی تجویز نمیشود. برخی از افراد ممکن است به ماده حاجب تزریق شده یا همان ماده کنتراستزا آلرژی داشته باشند. رادیولوژیست با پرسشهایی مطمئن خواهد شد که به این ماده حساسیت دارید یا با تزریق مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد. بعد از انجام آزمایش درصورتیکه عوارضی مانند خارش، بثورات پوستی و تنگی نفس داشتید حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
هزينه ام ار ای سينه
هزینه ام آر ای به عوامل زیر بستگی دارد:
- مرکزی که مراجعه میکنید
- تخصص تکنسین ام آر ای
- بیمه بودن بیمار
برای کسب اطلاعات درباره سونوگرافی ترانس واژینال جهت بررسی ضخامت آندومتر ، کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
روشهای غربالگری، تشخیص و درمان سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-11-06تاریخ بروز رسانی : 1403-03-23 -
روشهای تشخیص سرطان سینه در مردان
تاریخ انتشار : 1401-09-25تاریخ بروز رسانی : 1401-10-06 -
علت و درمان سرطان سینه در مردان
تاریخ انتشار : 1402-04-31تاریخ بروز رسانی : 1402-05-21 -
اطلاعاتی درباره علائم، علل، تشخیص و درمان سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1401-04-24تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15 -
امکان تشخیص سرطان پستان با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1402-04-17تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15
نظرات کاربران درباره این مطلب :کریمی [ 1402-08-29 ]
سلام من ام ار ای لگن با تزریق و بدون تزریق دارم سابقه اگزما دارم و الانم روی هردو گونه ام اگزما زده،حالا ام ار ای با تزریق برای من خطرناکه و منع داره؟؟؟ باید چی کار کنم؟ لطفا راهنماییم کنید.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .