نداشتن زایمان (نولی پاریته) چه ارتباطی با سرطان پستان دارد؟
سینه یکی از اندام های مهم است که در طول زندگی زنان دستخوش تغییرات رشدی متعدد و پیچیده می شود. برخی از این شرایط مانند بارداری و شیردهی غده پستانی را به طور دائمی تغییر دهند و یا از انکوژن (ژن سرطانی) جلوگیری کنند. انکوژن سینه چندین مکانیسم از جمله افزایش تکثیر سلولی، کاهش آپوپتوز سلولی، تغییر بیان ژن و تغییرات ماتریکس خارج سلولی را تقلید می کند که معمولاً در طول بارداری فعال می شوند. این مکانیسم ها به سیگنالهای بارداری واکنش نشان می دهند و در رابطه با پیشگیری سرطان سینه نقش مؤثر و کمک دهنده ای دارند.
در آخرین تحقیقات انجام شده، محققان به بررسی جزئیات مولکولی سلولهای سینه پس از بارداری پرداختند تا میزان مقاومت آنها را در برابر سرطان مشخص کنند. بر اساس مطالعات حیوانی سلولهای سینه پس از بارداری می توانند یک ژن سرطانی قوی به نام cMYC را از بین ببرند. این یافته ها بینش جدیدی در مورد درمان سرطان آینده و راه های بهتر برای شناسایی خطر قبل از ایجاد تومور یا پیشگیری از سرطان پستان ارائه می دهند. از فاکتور هایی که می توانند منجر به این نوع سرطان شوند نولی پاریته است. این اصطلاح پزشکی برای توصیف زنانی به کار میرود که تاکنون نتوانسته اند نوزاد زنده ای به دنیا بیاورند. البته این افراد ممکن است حاملگی پوچ ، سقط جنین یا حتی تولد نوزاد مرده، بارداری کمتر از 20 هفته را در پرونده پزشکی خود داشته باشند؛ اما در حالت کلی تجربه به دنیا آوردن نوزاد زنده را نداشته اند. علت نولی پاریته هرچه که باشد میتواند بر سلامت زنان و ابتلا به سرطان پستان تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به بیماری های مختلفی از جمله سرطان پستان، را افزایش دهد؛ بنابراین یکی از راه های پیشگیری از سرطان پستان برای زنان متأهل داشتن بارداری های سالم و بدون مشکل است.
علل ایجاد سرطان پستان
- ژنتیک: اگر نزدیکان فرد دچار این بیماری شده باشند، احتمال اینکه فرد نیز دچار شود وجود دارد.
- داشتن سابقه تومور یا سرطان سینه خوش خیم: اگر فردی دچار تومور یا سرطان خوش خیم شده باشد احتمال اینکه فرد دوباره مبتلا شود وجود دارد.
- بافت های متراکم سینه: افرادی که سینه های آنها دارای بافت متراکم هستند احتمال بیماری در آنها بیشتر است.
- استروژن بالا: وجود استروژن بالا در بدن فرد به مدت طولانی مخصوصاً قبل از یائسگی باعث ایجاد بیماری می شود.
- چاقی و اضافه بدن: این مورد اگر پس از یائسگی زیاد باشد خطر مبتلا شدن بیشتر است.
- مصرف هورمون ها: درمان جایگزینی هورمونی در دوران یائسگی
- پرتو درمانی: افرادی که قبل از 30 سالگی در معرض پرتو درمانی قرار گرفته اند.
علائم سرطان پستان
- تغییر ناگهانی در اندازه و شکل سینه
- ایجاد توده یا افزایش یافتن ضخامت بافت سینه یا زیر بغل
- تغییر رنگ بافت و نوک سینه مانند نارنجی یا قرمز شدن
- ترشحات از نوک سینه مخصوصاً اگر حاوی خون باشند.
- ایجاد جوش در اطراف نوک سینه
- لایه برداری یا پوسته شدن، پوست یا نوک سینه
- وجود خارش در پوست سینه
- گرم و سفت شدن سینه
- فرورفتگی نوک سینه
- وجود درد در سینه
موارد مستعد سرطان پستان
عوامل زير در ابتلا به سرطان پستان مؤثر شامل موارد ذیل مي باشد:
- مصرف غذاهاي پرچربي
- چاقي
- اولين زايمان پس از 30 سالگي
- سن بالا در زمان يائسگي
- زود بالغ شدن
- عدم شيردهي
- مصرف طولاني مدت هورمون ها
- مصرف طولاني سيگار و الكل
- عوامل ژنتيكي و سابقه خانوادگي مثبت
علل نولی پاریته
دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بالا بودن سن
- داشتن اضافه وزن زیاد
- سابقه ابتلا به عفونت های مقاربتی
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- نارسایی اولیه تخمدان
- مصرف زیاد مواد مخدر
- مصرف مشروبات الکلی
روش های غربالگری سرطان پستان
معاینه بالینی
در این روش پزشک با دقت سینه و زیر بغل را به منظور شناسایی توده یا هر مورد غیر طبیعی در این نواحی معاینه می کند. همچنین در این روش خود شخص نیز میتواند خودش را مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از این روش برای کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان مشخص نیست و احتمال خطا در آن وجود دارد.
ام آر آی
پس از اینکه به اتاق ام آر آی راهنمایی شدید از شما خواسته می شود که به صورت دمر روی تخت مخصوص دراز بکشید. وسیله ای (کویل) زیر سینه شما قرار داده می شود که دارای دو محفظه خالی جهت قرار گرفتن سینه های شما می باشد. شما می بایست سینه های خود را کاملاً درون این دو محفظه قرار دهید. عدم تکان خوردن شما در طول ام آر آی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل قبل از شروع کار حتماً باید وضعیت خوابیدن خود را ثابت کنید به طوری که کاملاً احساس راحتی و آرامش داشته باشید. سپس ام آر آی شروع به تصویربرداری می شود.
سونوگرافی
برای انجام سونوگرافی، بیمار بر روی یک تخت به پشت دراز کشیده و ممکن است از او خواسته شود که دست خود را بالای سر قرار دهد. سپس رادیولوژیست ، ژل مخصوص سونوگرافی را بر سینه میریزد. این ژل باعث از بین بردن حبابهای هوا بین مبدل و پوست میشود و از عبور امواج صوتی به بدن جلوگیری میکند. سونوگرافیست پس از اعمال ژل با قرار دادن مبدل بر روی بدن و حرکت آن به جلو و عقب تصاویر مورد نظر را ضبط میکند. این روش، دردی برای بیمار نداشته و تنها فشار جزئی مبدل بر روی پوست احساس میشود.
ماموگرافی
هر سینه بر روی صفحه اشعه ایکس صاف قرار می گیرد. سپس کمپرسور بر سینه فشار وارد می کند تا بافت را صاف کند. این یک تصویر واضح تری از پستان را فراهم می کند. ممکن است لازم باشد نفس خود را برای هر عکس حبس کنید. در طول فرایند، پزشک شما تصاویر را همانطور که ساخته شده است، بررسی خواهد کرد. اگر چیزی مشخص نباشد یا نیاز بیشتری به توجه داشته باشد ممکن است عکس های اضافی که زوایای مختلف را نشان می دهند، تجویز کند. یک ماموگرام دیجیتال، اشعه ایکس را به یک تصویر الکترونیکی از سینه تبدیل می کند که بر روی کامپیوتر ذخیره می شود. تصاویر بلافاصله قابل مشاهده هستند، بنابراین رادیولوژیست شما مجبور نیست که منتظر تصاویر باشد. این رایانه همچنین می تواند به پزشک شما کمک کند تا تصاویری را که ممکن است در یک ماموگرام ساده دیده نشود مشاهده کند.
ارتباط نولی پاریته با سرطان پستان
- پس از تحقیقات و مشاهدات انجام شده در طول سال ها، این نتیجه حاصل شده است که زنان نولی پاریته ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند.
- زایمان به عنوان عاملی شناخته می شود که ریسک ابتلا به سرطان پستان را در زندگی پایین می آورد خصوصاً برای زنانی که تا قبل از ۳۰ سالگی زایمان داشته باشند.
- بارداری، ریسک ابتلا به سرطان پستان را با القای تغییرات پایدار در غدد شیری پایین می آورد. این تغییرات باعث می شوند که پستان ها نسبت به فاکتور های کارسینوژنیک کمتر مستعد باشند.
اثرات شیردهی بر پیشگیری از سرطان پستان
شیردهی تأثیر فراوانی بر پیشگیری از سرطان سینه دارد. این تأثیر به دلیل تغییر عملکرد هورمون های داخلی خانم ها می باشد. با اینکه خانم های باردار نیز ممکن است در خطر سرطان پستان باشند؛ اما شیردهی می تواند تأثیر زیادی در کاهش ریسک ابتلا به سرطان پستان داشته باشد. این حقیقت که خانم های شیرده کمتر در خطر سرطان پستان قرار می گیرند کاملاً ثابت شده است و علل این موضوع به شرح زیر است:
- شیردهی مرتب منجر به کاهش تعداد چرخه های قاعدگی می شود؛ که این موضوع موجب کاهش سطح استروژن می شود.
- خانم هایی که از کودک خود مراقبت می کنند، زندگی سالم تری دارند و بیشتر به تغذیه خود اهمیت می دهند. از خوردن غذا های ناسالم پرهیز می کنند و به سمت موادی مانند سیگار و الکل نیز نمی روند.
- سلول های پستانی که شیر تولید می کنند قوی تر هستند و در دوره های بعدی کمتر در خطر تبدیل به سلول های سرطانی قرار می گیرند.
- خانم هایی که بیش از یک سال به فرزندشان شیر می دهند کمتر به سرطان پستان حساس هستند.
برای کسب اطلاعاتی درباره علائم، علل، تشخیص و درمان سرطان سینه کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
امکان تشخیص سرطان پستان با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1402-04-17تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15 -
روشهای غربالگری، تشخیص و درمان سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-11-06تاریخ بروز رسانی : 1403-03-23 -
علت و درمان سرطان سینه در مردان
تاریخ انتشار : 1402-04-31تاریخ بروز رسانی : 1402-05-21 -
ام آر آی سینه به چه دلیل انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1402-04-07تاریخ بروز رسانی : 1403-03-22 -
روشهای تشخیص سرطان سینه در مردان
تاریخ انتشار : 1401-09-25تاریخ بروز رسانی : 1401-10-06
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .