بررسی ضخامت آندومتر با سونوگرافی ترانس واژینال
رحم عضوی مهم از اندام یک زن محسوب می شود که وظیفه نگهداری جنین را دارد. رحم از لایه های مختلفی تشکیل شده که پوشش داخلی رحم را آندومتر می گویند. این پوشش در خانم های زیر سن یائسگی هر ماه طی چرخه قاعدگی ریزش پیدا کرده و خونریزی دوران پریودی را به وجود می آورد. اگر سلول های تشکیل دهنده این لایه بیش از حد تکثیر پیدا کنند باعث می شود این لایه ضخیم تر از حد معمول شده و رشد بیش از اندازه داشته باشند. در این حالت هیپرپلازی آندومتر رحم (Endometrial Hyperplasia, EH) اتفاق می افتد. EH در صورت عدم درمان، پیش درآمد سرطان آندومتر رحم خواهد بود. با سونوگرافی واژینال، ضخامت آندومتر رحم قابل اندازه گیری است. سونوگرافی به گونهای از روشهای تصویربرداری میگویند که با استفاده از امواج صوتی میتواند ضخیم شدن رحم را تشخیص دهد.در این روش می توان علت های دیگر خونریزی غیرطبیعی که از نشانه اصلی هیپرپلازی است را بررسی نمود مانند وجود پولیپ های رحمی، کیست تخمدان.
علت ضخیم شدن دیواره رحم
ضخامت آندومتر در چرخه قاعدگی فرد تغییر می کند؛ اما سایر عوامل نیز می توانند باعث تغییراتی شوند. یکی از شایع ترین دلایل تغییر در ضخامت آندومتر بارداری است. زنانی که بارداری خارج رحمی دارند و یا کمتر از 5 هفته از آنها باردار هستند، ممکن است علائمی از آندومتر ضخیم نشان دهند. سایر عوامل مؤثر در ضخامت بیشتر آندومتر عبارتند از:
- چاقی
- جایگزینی هورمون درمانی (HRT)
- تاموکسیفن
- فشار خون بالا مزمن
- پولیپ آندومتر
- دیابت
- بافت اسکار
- هایپرپلازی آندومتر
- علائم هیپرپلازی آندومتر
شایع ترین علائم هیپرپلازی آندومتر رحم خونریزی غیر طبیعی رحم است. نشانه های دیگر آن عبارتند از:
- خونریزی با فاصله زمانی کوتاه و کمتر از 21 روز یکبار
- خونریزی یا لکه بینی پس از قاعدگی
- خونریزی غیر طبیعی رحم (هم شامل حجم زیاد خونریزی در دوران قاعدگی و هم شامل مدت طولانی آن می شود).
- ترشحات زیاد مجرای تناسلی
- دل پیچه در قسمت پایین شکم
افراد مستعد به افزایش ضخامت اندومتر
- زنانی که اضافه وزن دارند.
- زنانی که سن آنها بالای 35 سال است.
- زنانی که پوست سفید دارند.
- زنانی که بیماری هایی مثل دیابت را داشته اند.
- زنانی که در سن بالا یائسگی را تجربه می کنند.
- زنانی که در سن کم قاعدگی را تجربه می کنند.
- زنانی که سیگار می کشند.
- زنانی که سابقه خانوادگی در سرطان تخمدان، روده بزرگ یا رحم را دارند.
اگر ساکن اصفهان هستید میتوانید برای انجام سونوگرافی رحم و تخمدان جهت تشخیص بیماریهای زنان، به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
ضخامت نرمال آندومتر
اندازه ضخامت دیواره رحم برای سن های مختلف متفاوت است و مواردی مانند یائسگی، سن و چرخه قاعدگی روی آن تأثیر می گذارد و ضخامت آندومتر یک پارامتر استاندارد معمول اندازه گیری شده می باشد. میزان ضخامت آندومتر برای اطفال، قبل از یائسگی، بارداری و بعد از زایمان با هم متفاوت است و به صورت زیر می باشد.
1. اطفال
در سن های قبل از قاعدگی ضخامت آندومتر آنقدر نازک است که حتی ممکن است به وسیله ی سونوگرافی هم دیده نشود و مانند یک خط بسیار نازک می باشد.
2. قبل از یائسگی
خانم هایی که در سن باروری هستند و پریود را هر ماه تجربه می کنند ضخامت آندومتر طبق چرخه قاعدگی ضخیم و نازک می شود. در طی دوران باروری یک خانم دیواره رحم می تواند نازک تر از یک میلیمتر یا بزرگتر از 16 میلی متر می باشد. اندازه آندومتر در طول سیکل قاعدگی به صورت زیر می باشد:
- در طول قاعدگی بین 2 تا 4 میلیمتر
- در مرحله اولیه تکثیر بین 5 تا 7 میلیمتر
- مرحله نهایی تکثیر تا 11 میلیمتر
- در مرحله ترشح تا 16 میلیمتر
- در مرحله بارداری
زمانی که بارداری اتفاق می افتد و یک تخمک بارور می شود دیواره رحم ضخیم تر می شود در دوران حاملگی دیواره رحم محلی برای لانه گزینی می باشد. قبل از باروری تخمک دیواره رحم برای لانه گزینی و رشد جنین ضخیم می شود و در صورتی که حاملگی رخ دهد دیگر پریودی و ریزش دیواره رحم اتفاق نمی افتد. این دیواره توسط جفت و ساک حاملگی به طور کامل در طی حاملگی پوشیده می شود. بعد از زایمان دیواره رحم ضخیم تر از همیشه می باشد؛ زیرا لخته های خون و دیواره تشکیل شده می تواند بعد از زایمان باقی بمانند و به عنوان ضخامت در آندومتر گزارش شود. معمولاً در زایمان هایی که با سزارین انجام می شوند ضخامت آندومتر بیشتر است. بعد از زایمان دوباره بدن به حالت طبیعی خود و چرخه طبیعی سیکل قاعدگی بر می گردد و رحم دوباره شروع به نازک شدن می کند.
انواع ضخیم شدن دیواره رحم
ضخیم شدن دیواره رحم به دو نوع ساده و پیچیده تقسیم می شود. تقسیم بندی براساس تغییرات سلولی نیز انجام می شود. به تغییرات غیر طبیعی دیواره رحم نا به هنجار نیز گفته می شود. اصطلاحات زیر برای توصیف انواع ضخیم شدن دیواره رحم استفاده می شود:
- ضخیم شدن ساده
- ضخیم شدن پیچیده
- ضخیم شدن ساده نا به هنجار
- ضخیم شدن پیچیده نا به هنجار
آیا ضخامت آندومتر خطرناک است؟
ضخامت رحم میتواند باعث تحریک، التهاب و ایجاد زخم شود. این بافت میتواند مانع خروج تخمکها از تخمدان یا بارور شدن آن توسط اسپرم شود. همچنین میتواند لولههای رحم را زخم کند و با مسدود کردن آنها مانع از تماس تخمک و اسپرم شود.
مطلب پیشنهادی : کاربرد انواع سونوگرافی
آمادگی قبل از سونوگرافی ترانس واژینال
انجام سونوگرافی واژینال به اقدام خاصی نیاز ندارد و فقط از بیمار خواسته می شود که پیش از انجام سونوگرافی، مثانه خود را تخلیه کند. اگر خانمی از تامپون استفاده می کند، در هنگام انجام سونوگرافی واژینال باید تامپون از داخل واژن خارج گردد.
روش انجام سونوگرافی ترانس واژینال
پس از اینکه بیمار بر روی تخت معاینه دراز کشید، باید زانوهای خود را خم کند. در برخی تختهای معاینه جایگاه ویژهای برای قراردادن پاها وجود دارد که بیمار در آنها احساس راحتی بیشتری میکند. پروب سونوگرافی واژینال با سایر پروبهای سونوگرافی تفاوت دارد. این پروب حالت میلهای شکل دارد تا بتواند وارد رحم بیمار شود. در ابتدا پزشک یک کاور استریل از جنس لاتکس را بر روی پروب واژینال قرار میدهد و پس از آغشته کردن به ژل سونوگرافی، آن را وارد واژن بیمار میکند. زمانی که پروب وارد واژن بیمار میشود، امواج فراصوت به اندامهای داخلی برخورد میکنند و انعکاس مییابند. امواج منعکس شده به کامپیوتری که در دستگاه سونوگرافی وجود دارد منتقل میشوند و فرایند پردازش بر روی آنها انجام میگیرد. این فرایند در نهایت باعث ایجاد تصویر از دستگاه تناسلی بیمار بر روی مانیتور دستگاه میشود.
عوارض جانبی سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی واژینال هیچ خطری ندارد؛ زیرا در انجام آن از اشعه استفاده نمیشود. برخی افراد ممکن است به پوشش لاتکس مبدل سونوگرافی واژن حساسیت داشته باشند. همچنین انجام سونوگرافی از طریق واژن در هنگام بارداری زنان کاملاً بیخطر است و این روش هیچ خطری برای جنین ندارد.
اگر ضخامت رحم زیاد باشد چه باید کرد ؟
پزشک می تواند از راه های درمانی متفاوتی برای کاهش علائم عارضه استفاده کند. بهتر است بدانید محققین تا کنون درمان قطعی آندومتریوز را کشف نکرده اند و روش های مذکور به منظور کاهش علائم و رفع موقتی این بیماری کاربرد دارند.
- دارو درمانی: تجویز برخی از دارو های مسکن به منظور جلوگیری از بروز درد های شدید در نواحی بدن بیمار، نه به عنوان راهی برای درمان.
- هورمون تراپی: این روش هم از درد های شدید می کاهد؛ زیرا با افزایش یا کاهش ترشح هورمون های زنانه باعث ضخامت بیشتر آندومتر می شود و بعد با خونریزی ریزش پیدا می کند. علاوه بر مسکن درد ها باعث کاهش رشد و حجم بافت آندومتر می شود.
- عمل جراحی: با برداشتن بافت آندومتریوز از طریق عمل جراحی در صورتی که رحم و تخمدان ها سالم باقی بمانند می توان بارداری را تجربه کرد.
- روش های کمک باروری: بسیاری از روش های درمان ناباروری برای درمان آندومتریوز هم به کار آمده است، این روش ها برای بارداری مناسب تر از جراحی است.
- هیستروکتومی: این روش جراحی در مواردی شدید تر استفاده می شود؛ اما متأسفانه با شرایط این نوع جراحی دیگر امکان بارداری مجدد وجود ندارد.
شما میتوانید رادیوگرافی های دندان از جمله بایت وینگ ، پانورکس ، پری اپیکال ، و ... را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان انجام دهید. جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رحم هتروژن چیست و چه علت و علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-09-30تاریخ بروز رسانی : 1403-06-27 -
هیستروسونوگرافی چیست و چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-04-11تاریخ بروز رسانی : 1403-07-15 -
بررسی بیماری های زنان با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-03-30تاریخ بروز رسانی : 1403-07-07
نظرات کاربران درباره این مطلب :زینب زابلی [ 1403-06-18 ]
سلام داشتن ضخامت اندومتر به ابعاد 7/5در اندومتر دارم فولیکول غالب 20م م در تخمدان چپ و 24م م در تخمدان راست دو میوم اینترامورال ساب مو کوزال با ابعادبیست و سه و بیست و هشت و، سی و سی و پنج دیواره خلفی رحم دارم
اکرم زیلایی۰ [ 1402-12-19 ]
سلام ضخامت رحمم بالاست مدت یک سال پاپ اسمیر گرفتم سالم بود دکتر گفت باید از رحمت نمنه ورداری کنم ترسیدم نرفتم دارو گیاهی مصرف میکنم بهتر شدم اما تا استرس بگیرم لکه بینیم شروع میشه چیکارکنم
زهرابرجی [ 1401-12-10 ]
سلام عمل فیبرم انجام دادم ضخامت رحمم شده 3الان دوسال هست بالاتر نمیره هرچه دکتر رفتم نتیجه ی نگرفتم چکار کنم بچه دار می خواستم بشم ولی دکترا میگن دگه درمان نداری
مهسا شکوری [ 1401-11-26 ]
کلفت بودن رحم چیست؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .