تشخیص عفونت ریشه دندان با رادیوگرافی
عفونت دندان یا (Tooth Infection) در واقع به معنای عفونی و آلوده شدن پالپ یا مغز دندان در اتاقک داخل تاج و ریشه دندان ها است. پالپ بافت نرمی حاوی عروق خونی و عصبی است و در حالت عادی توسط مینای دندان و تا حدی عاج که زیر مینا قرار دارد محافظت می شود. اگر این بخش مورد حمله باکتری های قرار بگیرد دچار عفونت شده و نیازمند مداخله فوری دندانپزشکی خواهد بود. اگر میزان عفونت بسیار شدید باشد، معمولاً پزشک قادر به تشخیص دندان عفونت کرده نیست؛ زیرا درد در اطراف دندان پخش خواهد شد. نکته قابل توجه هنگام عفونت دندان ها این است که زمانی که عفونت شدید شود، موجب از بین رفتن پالپ موجود در ریشه دندان می گردد. به همین دلیل فرد ممکن است دیگر دردی را احساس نکند. در این صورت شاید درد از بین رفته باشد؛ اما عفونت همچنان در حال افزایش است، تا جایی که ممکن است دیگر دندان ها، فک و در برخی موارد استخوان ها را نیز درگیر نماید. به همین دلیل دندانپزشک معالج برای تشخیص دندان آلوده، از رادیوگرافی استفاده می نماید.
علائم عفونت ریشه دندان در رادیوگرافی
- تغییر سایز و شکل دندان و ریشه دندان که در عکس رادیولوژی نشان داده میشود.
- تغییر موقعیت ریشه دندان.
- نواحی روشن یا سفید رنگ تر در رادیوگرافی دندان نشان دهنده وجود عفونت و التهاب در ریشه دندان و یا کیست در لثه است.
انواع عفونت ریشه دندان
عفونت ریشه دندان به شکل یک آبسه متورم و چرکی ظاهر میشود. در این هنگام فرد احساس درد ضربان دار در دندان خود دارد. این نوع درد به صورت ناگهانی و با گذشت زمان شدت پیدا میکند و باعث به وجود آمدن درد در ناحیه گوش و گردن میشود. درد عفونت دندان هنگام جویدن و گاز گرفتن شدت مییابد. عفونت ریشه دندان میتواند مشکلات زیر را به وجود آورد :
آبسه لثه
آبسه لثه که باعث درد لثه و عفونت است، روی لثه شکل میگیرد و به صورت متورم قابل مشاهده است.
آبسه پری اپیکال
یکی از دلایل عفونت ریشه دندان آبسه ای است که در انتهای ریشه دندان به وجود می آید و باکتری از طریق حفره بوجود آمده وارد قسمت داخلی دندان و پالپ دندان میشود.
آبسه پریودنتال
این نوع تورم چرکی در کنار ریشه دندان و روی لثه آشکار میشود، در قسمت بافت لثه و استخوان انتقال پیدا میکند و باعث به وجود آمدن بیماری لثه میشود.
نحوه تشخیص عفونت ریشه دندان با رادیوگرافی
دستگاه پرتونگاری دو قسمت دارد که یک قسمت شامل یک لوله اشعه ایکس بوده و قسمت بعدی فیلم اشعه ایکس است که با یک آشکار ساز در طرف مقابل قرار دارد. سر بیمار درون محفظه ای که دارای استراحتگاه برای چانه، پیشانی و قسمتهای جانبی صورت است، قرار گرفته و یک وسیله که دهان را باز نگه میدارد نیز در آن وجود دارد. روش انجام رادیوگرافی OPG پانورامیک دندان به این گونه است که بیمار چانه خود را روی قسمت مربوطه در مقابل دستگاه اشعه ایکس قرار داده و به آرامی جسم مورد نظر را گاز میگیرد، با این کار سر و دهان در هنگام گرفتن تصاویر ثابت می مانند. دستگاه Opg دندان یک بازوی چرخان دارد که در انتهای آن منبع اشعه X قرار دارد و مکانیسم فیلم (که تصویر را میگیرد) در انتهای مخالف قرار دارد. بازو دور سر بیمار میچرخد تا نمای وسیعی از تصویربرداری دهان و فک را ارائه کند. در این نوع تصویربرداری قرار گرفتن صحیح دندانها و سر برای گرفتن تصاویر واضح از اهمیت ویژهای برخوردار است، سپس از بیمار خواسته میشود که آرام و بی حرکت بماند تا بازوی چرخان در یک نیم دایره در اطراف محیط سر حرکت کرده و تصاویر گرفته شود.
تشخیص عفونت دهان و دندان با عکس CBCT
فناوری CBCT یک تصویر سه بعدی را فراهم میکند. همچنین موقعیت و وسعت دقیق ضایعات یا هر ناحیه آناتومیکی را امکان پذیر میکند و در تشخیص عفونت های دهان و فک، این روش بسیار کار آمد است. تصویر برداری CBCT برای رشتههای جراحی، رشتههایی مانند اندودنتیکس، پروتز و ارتودنسی کاربرد دارد.
مطلب پیشنهادی : انواع عکس دیجیتال دهان و دندان
رادیوگرافی پانورامیک برای تشخیص عفونت دندان
تصویر برداری پانورامیک دندان نیز یک روشی تشخیص بسیار مفید برای عفونت های فک و دهان است. این روش یک اسکن از فک بالا و فک پایین به وسیلهٔ اشعهٔ ایکس به صورت دو بعدی از نیمکرهٔ فرضی در حد فاصل بین گوشها ایجاد می کند.
تشخیص عفونت دهان و دندان با ام آر آی MRI
ام آر آی یک روش تشخیصی دقیق برای مشاهده علائم آبسههای ادنتوژنیک است. همچنین این روش نوع و میزان عفونت را نشان میدهد ولی به نسبت رادیوگرافی پانورامیک و تصویر برداری CBCT کاربرد کمتری دارد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رادیوگرافی بایت وینگ (BW) دندان چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1403-03-09 -
کاربردها و مزایای رادیوگرافی بایت وینگ دیجیتال
تاریخ انتشار : 1402-07-15تاریخ بروز رسانی : 1403-03-09 -
تشخیص پوسیدگی دندان از روی عکس رادیولوژی
تاریخ انتشار : 1401-11-15تاریخ بروز رسانی : 1403-03-09
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .