رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی ساده / آشنایی با رادیولوژی دهان و دندان

آشنایی با رادیولوژی دهان و دندان

امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، دندانپزشکان برای تشخیص و بررسی مشکلات دهان و دندانی از رادیولوژی فک و صورت استفاده می کنند و با استفاده از تصاویر رادیوگرافی ریشه های دندان، غدد بزاقی، سینوس ها و اعصاب دهان را بررسی می کنند. این تصاویر به دلیل آنکه تصاویری شفاف از ناحیه مورد نظر را فراهم می کنند، می‌توانند از بروز خطا در هنگام تشخیص و درمان جلوگیری کنند.

عکس رادیولوژی دندان به عکس هایی گفته می شود که دندانپزشک برای ارزیابی وضعیت سلامت دهان و دندان استفاده می کند. این عکس‌ها با تاباندن مقدار کمی اشعه ایکس به دهان گرفته می‌شوند. با عکس رادیولوژی دندان میتوان مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، نهفتگی دندان و وضعیت ریشه ها را بررسی کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

دلایل انجام رادیولوژی دهان و دندان

عکس رادیولوژی دندان معمولاً در چکاپ سالانه دندانپزشکی گرفته می شود تا وضعیت دندان ها و ریشه های آنها مشخص شود. در بعضی افراد دفعات بیشتری باید عکس دندان گرفته شود. البته اگر بخواهید ایمپلنت نیز انجام دهید باید قبل از شروع کار و در حین کار، عکس رادیولوژی بگیرید. این که چند وقت یک بار باید عکس بگیرید بستگی به عوامل زیر دارد:

در کودکان برای بررسی و نظارت بر رشد دندانهای دائمی و جلوگیری از مشکلات ارتودنسی دندان ممکن است بیشتر نیاز به عکس دهان و دندان باشد.

عکس رادیولوژی دهان، دندان و فک

انواع رادیولوژی دندان با تصویربرداری داخل دهانی

انواع مختلفی از روشهای تصویر برداری دندان با اشعه ایکس وجود دارند که هر کدام نماهای متفاوتی از دندان را ثبت می‌کنند. معروف ترین روش‌های تصویر برداری داخل دهانی به شرح زیر هستند:

عکس رادیولوژی دندان بایت وینگ

در این تکنیک، بیمار یک قطعه کاغذی مخصوص را گاز می‌گیرد و تصویربرداری انجام می‌شود. با این روش، دندانپزشک می‌تواند تاج‌های دندان را به‌ خوبی ببیند. این نوع تصویر برداری برای بررسی حفره‌های دندان‌ها (بین دندانی) بسیار مناسب است.

عکس دندان اکلوزال

تصویربرداری اکلوزال در یک شات تمامی دندان‌ها را نمایش می‌دهد و زمانی انجام می‌شود که فک بیمار بسته باشد. با این تصویر برداری دندانپزشک قادر است روی هم قرار گرفتن دندان‌های بالایی و پایینی را به خوبی ببیند. همچنین دندانپزشک می‌تواند ناهنجاری‌های آناتومیکی کف یا سقف دهان را به خوبی مشاهده کند.

عکس تک دندان

در هر تصویر برداری پری اپیکال، تمام قسمت‌های یک دندان از فک فوقانی یا فک دندانی از ریشه تا تاج به تصویر کشیده می‌شود. با این نوع تصویربرداری هرگونه تغییرات غیر معمول در ریشه و ساختارهای استخوانی آن نشان داده می‌شود.

شما می‌توانید رادیوگرافی های دهان و دندان را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان انجام دهید. جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

انواع رادیولوژی دندان با تصویربرداری خارج دهانی

عکس دندان پانورامیک

در این نوع تصویربرداری، دستگاه به دور سر بیمار می‌چرخد و تنها با یکبار پرتو دهی از تمام محیط دهان شامل تمام دندان‎های فک بالا و پایین تصویر برداری می‌کند. دندانپزشکان از این تکنیک برای بررسی دندان‌های آسیب دیده، دندان‎های عقل، برنامه‌ ریزی برای کاشت ایمپلنت، تشخیص تومورها یا مشکلات فک استفاده می‌کنند.

توموگرافی دندان

توموگرافی، یک لایه خاص یا اسلایس از دهان را با محو کردن سایر لایه‌ها به صورت برجسته نشان می‌دهد. این تکنیک به بررسی ساختارهایی می‌ پردازد که دیدن آنها به دلیل وجود سایر ساختارهای اطراف، مشکل است.

عکس سفالومتری دهان و دندان

در تکنیک سفالومتری به طور کامل از یک طرف سر بیمار تصویربرداری می‌شود. با تصاویر سفالومتری ارتباط دندانها با فک و مشخصات هر دندان به تنهایی دیده می‌شود. متخصصین ارتودنسی معمولاً از این نما برای به دست آوردن اطلاعات اختصاصی ساختار دندانی هر بیمار استفاده می‌کنند.

تصویربرداری دندان سیالوگرام

در این تصویربرداری یک ماده رنگی به غدد بزاقی تزریق می‌شود و در نتیجه این غدد در فیلم رادیوگرافی دیده می‎شوند. باید به این نکته توجه داشت که غدد بزاقی جزء بافت نرم هستند و بنابراین در رادیوگرافی بدون تزریق مواد حاجب (رنگی) دیده نمی‎شوند. دندانپزشکان ممکن است این آزمون را برای بررسی مشکلات غدد بزاقی مانند انسداد یا سندروم Sjogren که اختلالی با علائم خشکی چشم و دهان است، درخواست نمایند. این اختلال می‌تواند در پوسیدگی دندان‌ها نقش داشته باشد.

رادیولوژی توموگرافی کامپیوتری دندان

توموگرافی کامپیوتری یک نوع تصویربرداری است که نمای داخلی دندان‌ها را به صورت سه‌ بعدی نشان می‌دهد. این تصویربرداری به منظور بررسی مشکلات در استخوان های صورت مانند کیست‎‏ها، تومورها و شکستگی‌ها به کار می‌رود.

تصویربرداری دندان با سی تی اسکن

CBCT نوعی تصویربرداری با اشعه ایکس است که تصاویری سه بعدی از ساختار دندان‎ها، بافت‎های نرم، عصب‏‎ها و استخوان‌ها ایجاد می‌نماید. این تصویربرداری به قرار دادن ایمپلنت‌ها در جای مناسب و ارزیابی کیست‌ها و تومورها در دهان و صورت کمک می‌کند. همچنین می‌تواند مشکلات لثه‎ها، ریشه‌های دندان و فک‎ را تشخیص دهد. CBCT از بسیاری جهات به سی تی اسکن روتین دندان شباهت دارد؛ اما نحوه انجام آن متفاوت است. در CBCT دستگاه به دور سر بیمار می‌چرخد و تمام اطلاعات را در یک چرخش ایجاد می‌نماید. در سی تی اسکن معمولی اسلایس‌های مسطحی طی چندین بار چرخش دستگاه به دور سر بیمار ایجاد می‌شوند.

عکس دیجیتال دندان

تصویربرداری دیجیتال یکی از انواع تصویربرداری ‎های دو بعدی است که امکان ارسال مستقیم تصاویر را به کامپیوتر را فراهم می‎کند. این تصاویر می‌توانند روی مانیتور در عرض چند ثانیه نمایش داده شوند و ذخیره یا چاپ گردند. تصویربرداری دیجیتال در مقایسه با تصویربرداری معمولی چندین مزیت دارند.

به عنوان مثال قابلیت تقویت و بزرگنمایی تصویر در تصویربرداری دیجیتال وجود دارد. این موضوع باعث می‌شود تا دندانپزشک به راحتی بتواند کوچک ترین تغییراتی که با معاینه دهانی قابل رؤیت نیست را مشاهده کند. همچنین در صورت نیاز می‌تواند تصاویر را به صورت الکترونیکی برای دندانپزشک دیگری ارسال کند. نکته مهم اینجاست که بیمار در تصویربرداری دیجیتال اشعه کمتری نسبت به گرافی‌های معمولی دریافت می‌کند.

آمادگی قبل از انجام رادیولوژی دهان و دندان

معمولاً آمادگی پیش از مراجعه به مراکز تصویربرداری، موجب می‌شود تا زمان کمتری را تلف کنید. پس بهتر است بدانید که همراه داشتن اشیای فلزی در زمان مراجعه ممنوع است، چراکه موجب اختلال در روند رادیولوژی می‌شود. از سوی دیگر باید تمامی اطلاعات مبتنی بر سوابق بیماری یا وجود پیس میکر یا سمعک را هنگام پذیرش اطلاع دهید. اگر باردار هستید یا مشکوک به بارداری هستید، حتماً این موضوع را نیز مطرح کنید.

عوارض رادیولوژی دندانپزشکی

قیمت عکس رادیولوژی دهان و دندان

هزینه تصویر برداری دهان و دندان برای انواع مختلف عکس های رادیولوژی دهانی متفاوت است. برخی از آنها تحت پوشش خدمات بیمه ای هستند و برخی دیگر بصورت آزاد محاسبه میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن درج شده در پائین همین صفحه تماس حاصل فرمائید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465