رایج ترین اقدامات مراکز تصویربرداری(سونوگرافی و رادیولوژی)
تصویربرداری پزشکی تکنیک و فرایند مورد استفاده برای ساختن تصاویری از بدن انسان یا بخشها و عملکردهای آن برای اهداف کلینیکی (روشهای پزشکی که در جستجوی شناخت، درمان و بررسی بیماریها هستند) یا علوم پزشکی (شامل مطالعات آناتومیک و فیزیولوژیک) است. تصویربرداری از پیشرفتهای بزرگ در حوزه پزشکی است که با این روش میتوان نمایی از داخل بدن را مشاهده کرد و عملکرد بافت و اندامها را با دقت بررسی کرد. هدف از تهیه این تصاویر این است که بتوان تشخیص و درمان بهتری از بیماریها داشته باشیم. همچنین میتوان از این طریق به یک پایگاه داده برای شناسایی ناهنجاریهای احتمالی از اندامها، ساختار بافت و عملکرد اعضای بدن دست پیدا کرد.
خدمات مراکز رادیولوژی
مراکز رادیولوژی یکی از مهمترین مراکز درمانی میباشد. رادیولوژی یک علم است و در زبان فارسی به معنای پرتوشناسی میباشد. رادیولوژیستها افرادی هستند که علم پرتوشناسی را آموخته و از آن برای تشخیص و درمان بیماریهای مختلف بدن انسان استفاده میکنند. در مراکزی که پرتوشناسی صورت میگیرد، پزشکان و دستیاران آنها کار میکنند. در این مراکز افراد مختلف تلاش میکنند تا به کمک ابزارها، مهارت و دانش خود و تشخیص بیماریها و درمان آنها کمک کنند.
پزشک رادیولوژیست یکی از افراد مشغول به کار در مرکز پرتوشناسی میباشد. پزشک رادیولوژیست فردی است که پس از تحصیل در دوره پزشکی عمومی، 4 سال به صورت تخصصی رادیولوژی میخواند. پزشک رادیولوژیست به طور معمول در تهیه تصاویر نقشی ندارد مگر در برخی از موارد خاص و ویژه که خود پزشک رادیولوژیست تصاویر را تهیه میکند. به طور مثال برای فلوروسکوپی و سونوگرافی خود پزشک رادیولوژیست اقدام به تهیه تصاویر میکند؛ اما به غیر از پزشکهای رادیولوژیست، تکنولوژیست ها نیز در این مراکز مشغول به کار هستند. تکنولوژیست ها وظیفه تصویربرداری را در مراکز پرتوشناسی برعهده دارند. به غیر از این افراد، فرد دیگری که در مراکز پرتوشناسی کار میکند فیزیکدان پزشکی میباشد. فردی که این مسئولیت را برعهده دارد،کیفیت سلامت دستگاههای پرتوشناسی را تضمین میکند.
روشهای تصویربرداری در مراکز رادیولوژی
روشهای تصویربرداری در مراکز رادیولوژی مختلف است. این روشها را میتوان بر اساس موارد مختلفی تقسیمبندی نمود؛ اما میتوان گفت مهمترین عاملی که سبب تفاوت در روشهای تصویربرداری میشود، پرتوهایی هستند که در تصویربرداری و تهیه تصاویر مورد استفاده قرار میگیرند. بعضی از تصاویر با پرتوهای یونیزان تهیه میشوند. از مهمترین تصاویر که به کمک پرتوهای یونیزان ثبت میشوند، میتوان به تصاویر رادیوگرافی و سی تی اسکن اشاره کرد. همچنین تصاویر حاصل از سونوگرافی در دسته تصاویر حاصل از پرتوهای غیر یونیزان قرار میگیرند.
روشهای مختلفی برای انجام آزمایشهای تصویربرداری وجود دارد:
- اشعه ایکس
- ام آر آی
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- اسکن PET
روشهای رادیوگرافی و سونوگرافی های تخصصی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، میتوانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرهای کشورمان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها میتواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
تجهیزات بخش رادیولوژی
- دستگاه رادیولوژی DR و CR
- دستگاه فلوروسکوپی
- دستگاه ماموگرافی
- دستگاه سنجش تراکم استخوان
- دستگاه سونوگرافی
اقدامات مراکز تصویربرداری
- سونوگرافی کالر داپلر عمومی بدن بزرگسالان و کودکان
- سونوگرافیهای مخصوص نوزادان، جنین، دورههای غربالگری اول و دوم
- سونوگرافی NT در غربالگری اول
- سونوگرافی مخصوص تعیین جنسیت
- اکوی قلب جنین سه بعدی رنگی
- مشاوره در مورد سی تی اسکن و ام آر آی
- سونوگرافیهای تخصصی
- رادیولوژی به صورت الکترونیک و دیجیتال
- اکوی قلب جنین
- سونو هیستروگرافی
- عکس رنگی از کلیهها (I.V.P)
- عکس رنگی از مثانه و مجرای ادراری (V.C.U.G)
- عکس رنگی از مجاری ادراری آقایان یا (R.U.G)
- عکس رنگی از رحم (H.S.G)
- عکس رنگی از مری (باریم سوالو)
- عکس رنگی از مری و معده و اثنی عشر یا U.G.I
- عکس رنگی از رودۀ کوچک یا ترانزیت
- عکس رنگی از رودۀ بزرگ یا باریم انما
تشخیص شکستگیها که از بهترین روشهای تشخیصی است. بعد از انجام تصویربرداریها جواب در کمترین زمان و با کیفیت منحصر به فرد در اختیار مراجعهکنندگان قرار میگیرد. پردازش و بازسازی تصاویر با کیفیت بالا انجام میشود و تمامی تصاویر با دقت بسیار بالا توسط پرسنل مجرب تهیه میشود.
کاربردهای سونوگرافی
سونوگرافی در تشخیص بیماریهای زنان و زایمان، مغز و اعصاب، چشم، کبد، قلب و درمان بیماریها (سونوتراپی) کاربرد دارد. دستگاه سونوگرافی پیشرفته موجود در این مرکز، امکان سونوگرافی از تمامی اعضای بدن به صورت دو بعدی، سه بعدی و چهار بعدی و سونوگرافی داپلر رنگی جهت بررسی ضايعات عروقی را فراهم نموده است.
- بررسی بیماری های زنان مثل فیبروم، تومور تخمدان، عفونت لگن، کیست تخمدان، سرطان رحم و تخمدان.
- در بارداری مانند تعیین ماه چندم بارداری، سقط جنین و ناهنجاریهای جنین.
- بررسی مشکلات دستگاه ادراری مثل تومور کلیه، کیست کلیه ، آبسه کلیه، ارزیابی پروستات و مثانه ، بزرگ شدن کلیه در اثر پس زدن ادرار، اندازه کلیه در پیوند کلیه.
- بررسی بیماریهای شکم و دستگاه گوارش مثل درد و یا اتساع شکمی، کارکرد غیرطبیعی کبد، بزرگ شدن ارگانهای شکمی، سنگهای کلیوی و یا کیسه صفرا و آنوریسم آئورت.
- بررسی اعضایی مانند پوست، پستان ، غده تیروئید و غدد بزاقی دهان.
- بیوپسی تیرویید تحت گاید سونوگرافی.
- بیوپسی کلیه تحت گاید سونوگرافی.
وظیفه ثبت تصاویر سونوگرافی و تفسیر نتایج آن بر عهده متخصص سونوگرافی است. متخصص سونوگرافی پس از ثبت تصاویر از ناحیه مورد نظر، نتایج سونوگرافی را تفسیر میکند و با پیوست گزارش مربوطه برای بررسی بیشتر به پزشک عمومی یا متخصص ارجاع میدهد.
ماموگرافی و سونوگرافی پستان به عنوان یکی از روشهای تشخیصی سرطان پستان، با دقت بالا در رادیولوژی مرکزی اصفهان قابل انجام میباشد. برای تعیین وقت و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
توده هیپواکو چیست چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-09-09تاریخ بروز رسانی : 1403-04-27 -
برای بررسی کلیه انجام سونوگرافی لازم است یا رادیولوژی؟
تاریخ انتشار : 1400-04-20تاریخ بروز رسانی : 1403-05-30 -
اطلاعاتی درباره بکارگیری امواج اولتراسوند در تشخیص بیماری ها
تاریخ انتشار : 1402-02-16تاریخ بروز رسانی : 1402-02-26 -
چرا گاهی یک سونوگرافی را باید تکرار کرد؟
تاریخ انتشار : 1402-01-05تاریخ بروز رسانی : 1403-04-16 -
مضرات رادیوگرافی در بارداری
تاریخ انتشار : 1401-06-15تاریخ بروز رسانی : 1401-06-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .