چگونی انجام سونوگرافی واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال یا سونوگرافی داخلی رحم (endovaginal ultrasound) یک روش تصویربرداری از داخل رحم بیماران است. در واقع سونوگرافی داخلی واژن، نوعی از سونوگرافی لگن است که پزشک با فرو بردن پروب در واژن بیمار، به بررسی اندامهای تولید مثل زنانه شامل رحم، لولههای فالوپ، تخمدانها، گردن رحم و مهبل میپردازد.
در سونوگرافی با استفاده از امواج فراصوت از اندامهای داخلی بدن، تصویربرداری میشود. امواج فراصوت هیچ ضرری برای بدن ندارند و به کمک آنها میتوان بیماریهای بسیاری را تشخیص داد. برخلاف سونوگرافی رایج شکم و لگن که پروب دستگاه روی بدن بیمار قرار میگیرد، در سونوگرافی واژن، رادیولوژیست، پروب دستگاه را حدود 5 الی 8 سانتیمتر وارد کانال واژن میکند. پروب واژینال با سایر پروبهای سونوگرافی تفاوت دارد و میلهای شکل است. در واقع سونوگرافی ترانس واژینال (transvaginal) یک معاینه داخلی از راه واژن است. کل این پروسه تصویربرداری حدود 15 الی 30 دقیقه طول میکشد.
علت تجویز سونوگرافی واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال یک سونوگرافی داخلی از طریق واژن است که برای تشخیص موارد زیر تجویز میشود:
- کیست تخمدان یا تومورها
- بررسی مشکلات ناباروری در زنان
- خونریزیهای شدید قاعدگی
- فیبروم های رحمی
- دردهای شدید در ناحیه لگن
چگونی انجام سونوگرافی واژینال
پس از اینکه بیمار بر روی تخت معاینه دراز کشید، باید زانوهای خود را خم کند. در برخی تختهای معاینه جایگاه ویژهای برای قراردادن پاها وجود دارد که بیمار در آنها احساس راحتی بیشتری میکند.
پروب سونوگرافی واژینال با سایر پروبهای سونوگرافی تفاوت دارد. این پروب حالت میلهای شکل دارد تا بتواند وارد رحم بیمار شود. در ابتدا پزشک یک کاور استریل از جنس لاتکس را بر روی پروب واژینال قرار میدهد و پس از آغشته کردن به ژل سونوگرافی، آن را وارد واژن بیمار میکند.
در صورتی که بیمار به لاتکس حساسیت داشته باشد باید حتماً این موضوع را به پزشک یا اپراتور اطلاع دهد. دختران مجرد به دلیل داشتن پرده بکارت نمیتوانند سونو واژینال انجام دهند. برای دختران باکره، سونوگرافی رکتال جایگزین سونوگرافی ترانس واژینال انجام میشود.
زمانی که پروب وارد واژن بیمار میشود، امواج فراصوت به اندامهای داخلی برخورد میکنند و انعکاس مییابند. امواج منعکس شده به کامپیوتری که در دستگاه سونوگرافی وجود دارد منتقل میشوند و فرایند پردازش بر روی آنها انجام میگیرد. این فرایند در نهایت باعث ایجاد تصویر از دستگاه تناسلی بیمار بر روی مانیتور دستگاه میشود. با توجه به اینکه نتیجه تصویربرداری داخل رحمی بلافاصله بر روی مانیتور نمایش داده میشود، جواب سونوگرافی واژینال همزمان با انجام تست، مشخص میشود.
در رادیولوژی و سونوگرافی مرکزی اصفهان همه اقدامات تشخیصی تصویر برداری، در حوزه رادیوگرافی و سونوگرافی از جمله انواع سونوگرافی های واژینال به طور روتین، با ضریب دقت بسیار بالا انجام میشود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
اهمیت سونوگرافی ترانس واژینال در دوران بارداری
سقط در سه ماه اول بارداری در بین زنان شایع است و باعث خونریزی واژن میشود. سونوگرافی ترانس واژینال در چنین شرایطی برای مادر باردار مفید است. این سونوگرافی بین هفته ششم تا هفته دهم بارداری انجام میشود. در این زمان، جنین بسیار کوچک است و در قسمت پایینی شکم قرار دارد، به همین دلیل به وضوح دیده نمیشود. انجام سونوگرافی ترانس واژینال به پزشک اجازه میدهد که رشد جنین را بررسی کرده و ضربان قلب او را مشاهده کند. اگر متخصص تشخیص دهد که به بررسیهای بیشتری در ناحیه لگن و رحم نیاز است، روشهای خاصی مانند سونوگرافی SIS و سونوهیستروگرافی برای بیمار در نظر گرفته میشود.
سونوگرافی ترانس واژینال از آزمایشهای مهمی است که در زمان بارداری به دلیل بررسی موارد زیر انجام میشود:
- بررسی ضربان قلب جنین
- بررسی وضعیت غیرعادی جفت
- تشخیص امکان سقط جنین
- بررسی علت درد و لکه بینی در بارداری
- مشخص شدن تاریخ بارداری
- میزان بررسی رشد جنین در اوایل بارداری
- تشخیص بارداری خارج رحمی
- تشخیص پارگی زودرس کیسه آب جنین و نشت مایع آمنیوتیک
مطلب پیشنهادی : تفاوت سونوگرافی های زنان و مردان
آمادگیهای لازم قبل از انجام سونوگرافی واژینال
برای انجام سونوگرافی واژینال به آمادگی خاصی نیاز نیست. معمولاً بیمار پس از ورود به اتاق سونوگرافی، لباس پایین تنه خود را در میآورد و روپوش مخصوص سونوگرافی را میپوشد. سونوگرافی داخل رحم ممکن است با مثانه پر یا خالی انجام گیرد. این موضوع به دستورالعمل پزشک معالج بستگی دارد؛ اما معمولاً آزمون تصویربرداری داخل واژن با مثانه خالی انجام میگیرد. در صورتی که بیمار در دوره قاعدگی یا لکه بینی قرار دارد و از تامپون یا نوار بهداشتی استفاده میکند، باید قبل از انجام سونوگرافی واژینال آنها را بردارد.
عوارض سونوگرافی ترانس واژینال
از آنجایی که در سونوگرافی ترانس واژینال، از اشعه استفاده نمیشود، یک روش امن و بی خطر است و حتی دوران بارداری برای مادر و جنین خطری ندارد. در حین انجام کار ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید و اگر این کار توسط پزشک ماهر و مجرب انجام شود، هیچ درد و خونریزی نخواهید داشت. قبل از انجام سونوگرافی با متخصص سونوگرافی یا پزشکی که این کار را انجام میدهد، حرف بزنید و اگر مشکل خاصی دارید، حتماً به آنها اطلاع دهید.
روشهای رادیوگرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، میتوانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها میتواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سونوگرافی رحم چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-05-20تاریخ بروز رسانی : 1403-07-21 -
زمان دیده شدن جنین در سونوگرافی واژینال
تاریخ انتشار : 1400-09-29تاریخ بروز رسانی : 1400-09-30 -
سونوگرافی در بیماری های زنان
تاریخ انتشار : 1400-06-27تاریخ بروز رسانی : 1403-07-15 -
سونوگرافی تشخیص سن حاملگی در هفته چندم انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-12-01تاریخ بروز رسانی : 1400-12-08 -
مهمترین نکات درباره سونوگرافی واژینال
تاریخ انتشار : 1395-11-21تاریخ بروز رسانی : 1403-05-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .