رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی رنگی / هر آنچه که باید درباره رادیولوژی رنگی بدانید

هر آنچه که باید درباره رادیولوژی رنگی بدانید

رادیولوژی یا تصویربرداری با اشعه ایکس یکی از قدیمی‎ترین و پرکاربردترین روش‎های پاراکلینیکی برای کمک به تشخیص انواع بیماری است. رادیولوژی رنگی یا رادیولوژی اختصاصی، مکمل رادیولوژی ساده است؛ چراکه می‎تواند تصویری واضح‌‎تر و دقیق‌‎تر از ارگان‌‎های خاص برای پزشک فراهم کند. پیش از انجام این روش، رادیولوژیست مواد ویژه‌ای که در اصطلاح پزشکی به آنها «مواد حاجب» می‎گویند را به‎ صورت تزریقی یا خوراکی وارد بدن بیمار می‌‎کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

در واقعیت این مواد از خودشان رنگی ندارند، بلکه می‎توانند با تجمع در ارگانی خاص، مانع از عبور اشعه ایکس در هنگام رادیولوژی شوند و در نتیجه شکل آن ارگان را با کنتراست بیشتری نشان دهند؛ بنابراین اگرچه در میان عموم مردم این روش با عنوان عکسبرداری رنگی معروف است؛ اما در تصویر نهایی اثری از هیچ رنگی نیست و مشابه تصویر رادیولوژی ساده ، سیاه و سفید است. برای جلوگیری از تار شدن تصویر در این نوع رادیولوژی، ثابت و بی‌‎حرکت نگه‌داشتن عضو مورد نظر یا حتی نگه‌داشتن نفس به مدت چند ثانیه اهمیت ویژه‌‎ای دارد.

مزایای رادیوگرافی رنگی

وقتی عکس رنگی تجویز می‌شود، پزشک به دنبال بررسی وضعیت سلامت و تشخیص بیماری‌های احتمالی است. این تصویربرداری دارای مزایای متعددی است از جمله:

کاربرد رادیوگرافی رنگی

رادیولوژی رنگی

انواع رادیوگرافی رنگی

انواع مختلفی از روندهای رادیوگرافی رنگی وجود دارد. آزمایشات موجود در این زمینه عبارتند از:

تصویربرداری رادیولوژی رنگی چگونه است؟

بیمار، داروی آرامبخش را از طریق تزریق درون وریدی دریافت کرده و یک لوله سوند به آرامی در رگ خونی وارد می شود. ماده کنتراست از طریق سوند، تزریق می شود. تکنسین، اشعه ایکس را در فواصل زمانی خاص به کار می گیرد. در طول این مدت، دستگاه اشعه ایکس، صداهایی را در حین تغییر موقعیت، تولید کرده و عکس ها را در زوایای مختلف می گیرد. لازم است بیمار در طول آزمایش، بی حرکت باشد. پس از این روند، بخش عمده ای از ماده کنتراست یا رنگی، به طور طبیعی طی 24 یا 48 ساعت از بدن بیمار، خارج می شود.

آمادگی قبل از گرفتن عکس رنگی

برای گرفتن عکس رنگی، بسته به اینکه کدام بخش از بدن قرار است مورد عکس‌برداری قرار گیرد، دستورالعمل‌های مختلفی ممکن است به شما داده شود. مواردی مانند:

مراقبت‌ پس از انجام رادیوگرافی رنگی

برای خروج ماده حاجب از بدن، روزانه بیش از 6-8 لیوان آب بنوشید.

افراد منع از انجام رادیوگرافی رنگی

خطرات رادیوگرافی رنگی

توجه داشته باشید که اگر چه رادیوگرافی رنگی یک روش مؤثر و دقیق است؛ ولی در آن بیمار در معرض پرتو قرار می گیرد. آزمایشات رادیوگرافی رنگی گوناگون، با اندکی درد همراه است؛ ولی این دردها معمولاً جزئی می باشند. برخی افراد ممکن است به ماده رنگی یا کنتراست، واکنش های آلرژیک داشته باشند. این واکنش ها عبارتند از:

این علائم را بلافاصله به پزشک، رادیولوژیست یا تکنسین عکسبرداری گزارش دهید. اگر بیمار هر گونه آلرژی به ماده رنگی یا ید دارد، پزشک، باید در جریان قرار بگیرد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
رادیولوژی ستون مهره ها چگونه انجام میشود؟رادیولوژی ستون مهره ها چگونه انجام میشود؟

رادیوگرافی ستون مهره را معمولا از دو نما تهیه میکنند. یک نما رخ یا قدامی خلفی Anteroposterior یا به اختصار AP است که در آن اشعه ایکس از جلو به مفصل ناحیه تابانده شده و کاست رادیولوژی در پشت کمر قرار میگیرد و نمای دیگر نمای نیمرخ یا لترال Lateral یا به اختصار ... ادامه مطلب

رادیوگرافی و سونوگرافی از روشهای تشخیص سرطان کولورکتالرادیوگرافی و سونوگرافی از روشهای تشخیص سرطان کولورکتال

سرطان کولورکتال یا سرطان روده زمانی اتفاق می افتد که سلول هایی که کولون یا راست روده را پوشانده اند غیرطبیعی شده و خارج از کنترل رشد می کنند. ... ادامه مطلب

درمان های رایج انواع کیستدرمان های رایج انواع کیست

کیست ها کیسه هایی هستند که در پوست یا نواحی دیگر بدن ظاهر می شوند و حاوی مایعات ، هوا یا مواد دیگری هستند . کیست ها انواع مختلفی دارند و عواملی همچون انسداد مجاری ، تورم فولیکول های مو و یا عفونت ها می توانند باعث ایجاد کیست شوند . در این مقاله به بررسی تخلیه انواع کیست می پردازیم ... ادامه مطلب

علت انواع و تشخیص شکستگی لگنعلت انواع و تشخیص شکستگی لگن

در رادیولوژی لگن می توان شکستگی استخوان های لگن یا شکستگی بخش فوقانی استخوان ران در محل گردن ران یا ناحیه تروکانتر را مشاهده کرد. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465