رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سونوگرافی قلب و عروق / اطلاعاتی جامع و کامل در رابطه با سونوگرافی ان تی ان بی

اطلاعاتی جامع و کامل در رابطه با سونوگرافی ان تی ان بی

سونوگرافی سلامت سه ماهه اول که تحت عنوان سونوگرافی NT و NB شناخته می شود نقش تعیین کننده ای در تشخیص ناهنجاری های جنینی و اختلالات کروموزومی دارد. سونوگرافی NT در ۹۵ درصد موارد از روی شکم انجام شده و در بقیه موارد از سونوگرافی واژینال استفاده می شود که در هر دو روش نتایج یکسان خواهد بود.میزان نرمال NT در جنین، سوال بسیاری از مادران باردار است. برای پاسخ به این سوال ضروری است نگاهی اجمالی به اهداف این سونوگرافی داشته باشیم.NT مخفف کلمه Nuchal Translucency بوده و تظاهر سونوگرافیک تجمع مایع پشت گردن جنین در سه ماهه اول بارداری است و احتمال بروز نقایص کروموزومی را پیش بینی میکند.

زمان مناسب برای انجام سونوگرافیNT و NB :

سن حاملگی مناسب برای اندازه گیری NT، هفته ۱۱ تا ۱۴ حاملگی است.به دو دلیل ۱۱ هفتگی به عنوان حداقل سن حاملگی برای اندازه گیری NT در نظر گرفته شده است.در صورت نیاز به انجام تست تشخیصی برای بررسی بیشتر جنین، انجام این کار قبل از ۱۱ هفتگی با عوارضی برای جنین همراه است .خیلی از نقایص دیگر جنینی، بعد از یازده هفتگی، با استفاده از سونوگرافی قابل تشخیص هستند. بنابراین این امکان وجود دارد که در حین اندازه گیری NT جنین را از نظر اختلالاتی که در این بازه قابل تشخیص هستند بررسی کرد.

به سه دلیل مهم سن حاملگی ۱۴ هفته به عنوان حداکثر سن حاملگی برای ارزیابی NT انتخاب شده است.در جنین های مبتلا می توان حاملگی را زودتر و با عوارض کمتر ختم کرد.تجمع غیر طبیعی مایع پشت گردن جنین های مبتلا به نقایص کروموزومی بعد از هفته ۱۴ بارداری کاهش می یابد.احتمال موفقیت در اندازه گیری NT در این بازه زمانی ۹۸-۱۰۰ درصد است ولی بعد از هفته ۱۴ به دلیل موقعیت عمودی جنین این اندازه گیری دشوار می شود.

معیار تعیین سن حاملگی در سونوگرافی NT و NB :

در این سونوگرافی طول سری دمی که اصطلاحا به آن CRL می گویند معیار تعیین سن جنین است که بایستی برای اندازه گیری NT در محدوده ۴۵ تا ۸۴ میلی متر باشد.

روش استاندارد اندازه گیری NT :

در ارزیابی ضخامت NT ضروری است دستگاه سونوگرافی از قدرت تفکیک بالایی برخوردار باشد تا پزشک بتواند با دقت یک دهم میلی متری NT را اندازه گیری کند.در تصویری که NT اندازه گیری می شود، باید فقط سر و قسمت بالای قفسه سینه دیده شود. تصویر در حد امکان بزرگ شده و جنین در حالت خوابیده یا اصطلاحا ساژیتال قرار بگیرد. خم بودن سر جنین به جلو و عقب دقت این اندازه گیری را کاهش میدهد.

از آنجایی که در این سن حاملگی پوست جنین و پرده آمنیون غشاهای نازکی هستند پزشک باید کاملا مراقب باشد تا این دو را از هم تشخیص دهد. برای این منظور منتظر حرکات خودبخودی جنین می ماند یا ضربات آرام و سریع به شکم مادر وارد می کند. گاهی از مادر خواسته می شود سرفه کند.با توجه به این شرایط جای تعجب نیست اگر این سونوگرافی طولانی شود و نیاز باشد مدت زمانی را صبر کنید تا جنین در موقعیت مناسب قرار بگیرد.

بیشترین ضخامت بین پوست و مهره های گردنی به عنوان NT چندین بار اندازه گیری شده و بیشترین اندازه از بهترین تصویر ثبت می گردد.در ۵-۱۰ درصد موارد ممکن است بند ناف دور گردن جنین باشد و این باعث افزایش کاذب NT می شود. در این موارد NT بالا و پایین بند ناف اندازه گیری شده و نهایتا از میانگین آن استفاده می شوداندازه نرمال NT در جنین با توجه به سن حاملگی و CRL جنین سنجیده می شود. بدیهی است به اندازه ای میتوان اعتماد کرد که تحت شرایط فوق به دست آمده باشد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
آیا رادیولوژی و رادیوگرافی با هم متفاوت هستند؟آیا رادیولوژی و رادیوگرافی با هم متفاوت هستند؟

پرتونگاری یا رادیوگرافی به شیوه بررسی بدن با تاباندن پرتوهای ایکس بر آن و تولید تصویرهایی بر روی کلیشه یا پرده‌های حساس را گویند و رادیولوژی دربرگیرنده رشته‌های بسیاری است که بر مبنای کاربرد پرتوهای یون‌ساز برای تشخیص بیماری‌ها یا درمان آن‌ها می‌باشد ... ادامه مطلب

سونوگرافی فراصوت داپلر عروق پا جهت تشخیص واریسسونوگرافی فراصوت داپلر عروق پا جهت تشخیص واریس

تشخیص صحیح عارضه واریس، نقش بسیار مهمی در درمان موفق آن دارد. امروزه سونوگرافی از مهم‌ ترین راه‌ های تشخیصی برای بیماری‌ های مختلف به شمار می‌ روند. سونوگرافی فراصوتی داپلر عروق پا یک روش بی خطر است که به منظور بررسی شریان ها و عروق پا مورد استفاده قرار می گیرد. ... ادامه مطلب

علت ایجاد،علائم و درمان فتق کشاله رانعلت ایجاد،علائم و درمان فتق کشاله ران

فتق کشاله ران زمانی رخ می دهد که قسمتی از یک بافت، برای مثال بخشی از روده از یک نقطه ی ضعیف در عضلات شکم بیرون بزند و به کانال اینگوینال فشار وارد کند ... ادامه مطلب

سونوگرافی چیست؟سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی، فرآیندی است که به وسیله آن، از طریق امواج صوتی، تصاویری از بافت‌ ها و ارگان‌ های داخلی بدن انسان به دست می‌آید؛ که پس از شکل‌ گیری به مانیتور ارسال شده و با پردازش توسط دستگاه، تصویر مشاهده می‌ شود. در سونوگرافی سه بعدی با کمک نرم افزار خاصی، عکس تبدیل به عکس سه بعدی می‌شود ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465